Postní almužna

Nejen lidé věřící, ale také všichni, kdo se chtějí přidat, jsou v roce 2018 zváni k účasti na starobylé postní tradici – almužně. Princip je jednoduchý: peníze za požitky, které si během postního období odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přinesete do kostela. Tyto prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným.

Starobylá tradice  - Postní almužna hlásá: Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný. Lidé, kteří se zapojí, udělají něco pro sebe i pro druhé. „Peníze vhozené do postní kasičky by měly být především za to, co jsme si sami pro sebe odepřeli (kouření, sladkosti - cokoliv, co máme rádi a za co utrácíme peníze). Postní almužna má mít především duchovní a formační rozměr a z tohoto snažení má na konci vzniknout nějaké viditelné dobro,“ uvádí ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Tipy na potřebné dávají Charitě kněží nebo i lidé, kteří se do almužny zapojí.

Doba půstu znamená obrácení se člověka

Hlavní náplní postní doby není bezduchý půst a odříkání. Ale obrácení se člověka k Někomu, kdo chce nabídnout více, než to, čím právě daný člověk žije. Jak na to, přibližuje prezident Arcidiecézní charity Olomouc a duchovní v jedné osobě Bohumír Vitásek: „Moudrost předávaná po staletí doporučuje čtyři kroky na cestě obrácení: půstmodlitbualmužnu a smíření. Modlitbou se člověk spojuje s Bohem, naslouchá mu, rozlišuje, jak a kudy se má ubírat jeho život. Postem se člověk něčeho dobrovolně zříká (peněz, času, aktivit…) a to, čeho se zřekl, poskytuje potřebným – což je podstatou almužny. Smíření pak člověka naplňuje pokojem ve vztahu k Bohu, k druhým i k sobě.“

Postní krabičku lidé obdrží ve své farnosti či v kostele o Popeleční středě (14. února) nebo o první postní neděli (18. února). Krabičku pak odevzdávají zpět o Květné neděli (25. března), v některých obcích až po Velikonocích.

Rovina je určena 3 body, látka se v přírodě vyskytují ve 3 skupenstvích, rodina je jedna jednotka a jsou v ní 3 rozdílné osoby: otec matka a dítě (děti). To jsou některé ze stop Boží trojjedinosti v přírodě a našem životě.
Že jeden Bůh žije bohatým vnitřním životem Otce Syna a Ducha sv., vzájemného dávání, přijímání a opětování ve vzájemné lásce nám sdělil Boží Syn Ježíš Kristus, který vzkazuje i nám: „Jako Otec si zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás“ (Jan 15,9).
Hlubší přijetí tohoto vztahu Vám přeje a vyprošuje

P. Bohumír