Pastorační asistent v charitě je člověk, který je do ní poslán biskupem a svou přítomností a působením má zaměstnancům i klientům charity zprostředkovávat blízkost a lásku Krista a jeho církve. Toto poslání uskutečňuje tím, že nabízí pracovníkům charity i klientům jejich sociálních služeb např. tyto aktivity:

·         Nabízí příležitost k duchovnímu rozhovoru

·         Nabízí příležitost k rozhovoru  o radostech či problémech života

·         Připravuje a domlouvá mši svatou v organizaci

·         Seznamuje pracovníky s Etickým kodexem charity

·         Připravuje pro zaměstnance dny duchovní obnovy, např. před vánocemi, velikonocemi

·         Nabízí příležitost k společné modlitbě

·         Pravidelně se setkává s klienty na společných „dopoledních a odpoledních laděních“, které probíhají formou komunikačních bloků a jsou při nich probírána témata, která souvisejí s lidským životem a jeho naplněním.

·         Každý týden posílá zaměstnancům slovo na týden, k jejich povzbuzení a motivaci

Kromě těchto aktivit má pastoračních na starost také:

·         Přípravu a organizaci tříkrálové sbírky a benefičního koncertu

·         Přípravu a organizaci postní almužny

·         Práci s dobrovolníky

Více se o pastorační asistenci můžete dozvědět na stránkách Arcidiecézní charity Olomouc:

Slovo na týden:

Zdravím na začátku nového pracovního týdne. Našla jsem mikrokázání pomocného brněnského biskupa, vztahující se k nedělnímu evangeliu. Tak přeposílám.

Nedělní mikrokázání: Ježíš ví, že odpuštění je proces, proto odpovídá Petrovi podobenstvím. Na cestě k němu je třeba si nejprve přiznat křivdu a někdy se i politovat. Důležité je, aby se při tom člověk necítil sám. Na hřbitově před náhrobkem pláče muž a říká: „Tys neměl zemřít, tos mi neměl dělat“. Starší paní jde kolem a soucitně říká: „Jistě zde leží váš otec, že? „Ne leží tu první manžel mé ženy.“ Dále je dobré snažit se pochopit toho, kdo nám ublížil a zříci se pomsty (to neznamená spravedlnosti.) Završením toho všeho je viníkovi přát požehnání. Tak se odpuštění, stejně jako láska, stane rozhodnutím, které vede k naší svobodě.

Požehnaný týden

Myšlenka:

Jako laň dychtí po bystré vodě,
tak dychtí duše má po tobě, Bože.
Po Bohu žízním, po živém Bohu.

Žl 42,1-2

Žízeň člověka po Bohu, o které se poeticky hovoří v žalmech, je vrozená touha po Božím životě a lásce, bez nichž nemůžeme povstat z hříšného stavu.
Boží žízeň po nás je úplně jiná. On po nás žízní kvůli nám. Je to nezištný dar, který není z jeho strany výrazem ani ubohosti, ani nedostatku, ale pouze ryzí hojnosti.

Po neplánovaném odmlčení v minulé neděli )-: posílám, co mne dnes ráno zaujalo v knize „Skrytý oheň“ o Matce Tereze (-:
P. Bohumír