Cesta na Ukrajinu
11. srpna 2022 Blog

Cesta na Ukrajinu

Jak možná víte, nebo jste zaslechli, v termínu 28. – 31. 7. 2022 proběhla první humanitární zavážka věcí do Zakarpatské oblasti, konkrétně do Ťačivu. V tuto chvíli považuji za důležité s vámi sdílet, co nás k tomu vedlo. Celá myšlenka vznikla vlastně úplně náhodou při diskusi nad kávou (jak jinak ????)

Naše kolegyně Yana má dceru Sašu, vlastně úplně typická puberťačka. Představte si, že sbalíte dítě, vytrhnete ho z jeho domácího prostředí, samozřejmě s nejlepším úmyslem ochránit ho, a odvezete ho do jiné země. Do chvíle, kdy řešíte základní sebezáchovné věci, jako například kde složíte hlavu, co oblečete na sebe, jestli máte všechny potřebné dokumenty, jestli máte co na jídlo a podobně, dostanete se do fáze, kdy se v rámci integrace snažíte adaptovat. Včetně toho, že vám dítě nastoupí do školy. Máte se co ohánět a tak nějak to funguje, protože je pořád co dělat. Se začátkem prázdnin, kdy má vaše dítě najednou přemíru času, nemáte poblíž babičky, nemůžete si dítě vymazlit, protože musíte do práce, aby bylo na náklady, začnete vnímat, že se s vaším dítětem něco děje. Jasně, až teď po nějaké době dolehne celá stresová zátěž toho všeho výše popsaného.

Yana, jako máma, která pro svoje dítě chce vždycky to nejlepší, uvažovala, co vlastně teď může dělat. Jako nejlepší možnou variantu vyhodnotila, že by bylo dobré, aby Saša, než zase nastoupí v září do školy, zase mezi cizí lidi, strávila nějaký čas doma, na Ukrajině. A jo, ono to vlastně dává smysl, ale jak to udělat, když jste sami, v jiné zemi.

Pro mě osobně bylo úplně přirozené říct oukej, tak pojďme se zamyslet, jak by se to dalo udělat. Na celoperso poradě jsem měla možnost o tomto mluvit s paní ředitelkou, která se pro cestu nadchla. A vlastně, vzhledem k tomu, v jaké organizaci pracujeme, to dává smysl. Každý den v rámci chodu všech služeb jsme takovými parťáky pro potřebné. Paní ředitelka nám nabídla charitní auto, což byla jedná veliká úleva, když se snažíte dát dohromady takovou cestu. Máme čím jet, paráda. Jenže, cesta je dlouhá, bylo by fajn mít nějakého parťáka, co bude ochotný se vystřídat v řízení. V tom nám do rozhovoru vstoupil Pepa, a bez mrknutí oka prohlásil, já jedu!

Máme řidiče, máme cíl, máme auto, máme místo! Začal se rodit další dílčí cíl cesty, aneb můžeme, odvezeme. Dala jsem Yaně za úkol, aby za pomoci maminky, která na Ukrajině zůstala, zmapovala, kde by bylo potřeba co zavézt. Do druhého dne jsme měli seznam.

Vyladit termín byl celkem oříšek, protože přeci jenom, chystáte se do země, kde je válka. Prvoplánově jsem cestu chtěla spojit s jinou organizací, která má se zavážením humanitární pomoci už zkušenosti. Celou dobu příprav jsem byla v kontaktu s Hankou Kousalíkovou, která je místopředsedkyní organizace Přes Hranice, která na Zakarpatí zaváží humanitární pomoc už léta letoucí. V takových těch praktických věcech (jako třeba, natankujte na poslední slovenské benzínce, na Ukrajině benzín neseženete, a podobně) mi neskutečně pomohla. Víceméně nachystat krabice s věcmi bylo už to nejvíc easy. Propojit cestu společně se nakonec nepodařilo. Sešli jsme se s Pepou. Tak co, jedeme na vlastní pěst? Jedeme! A jeli jsme.

Podařilo se nám odvézt Sašu, která se zklidní. Podařilo se nám zprostředkovat setkání Yany s rodinou. Podařilo se nám odvézt spoustu věcí do školky a do farnosti, která pečuje o potřebné a je významnou komunitou v oblasti. Podařilo se nám odvézt konkrétní věci konkrétním lidem. Podařilo se nám někomu pomoci. A o tom to přeci je. Já osobně jsem si nejdřív říkala, že je to takové plivnutí do moře, ale vlastně není. Když jsme potom s Pepou vyřízení seděli venku na dece, a konečně jsme oddychli nad kávou, shodli jsme se na tom, že nás zalil neuvěřitelně dobrý pocit. A ten nám už nikdo nevezme.

Určitě by se spousta věcí dala udělat jinak, třeba i lépe. Na druhou stranu, jsme jen lidi, a máme svoje kapacity. Navíc, byla to pro nás úplně první zkušenost. Pro příště už máme na čem stavět.

Přeju všem klidné dny

P.S.: Pepa byl nejvíc v údivu, že jsme celníky museli uplatit Budvarama! ????

IMG_20220728_180524IMG_20220728_100953IMG_20220728_100003IMG_20220729_143237IMG_20220729_145833IMG_20220729_145843IMG_20220729_151231IMG_20220729_152640IMG_20220730_141008IMG_20220729_150321