Facebook Instagram
Založili jsme komunitní zahradu a pěstujeme v ní zeleninu i sousedské vztahy
28. května 2020 Blog

Založili jsme komunitní zahradu a pěstujeme v ní zeleninu i sousedské vztahy

V Moravské Třebové vzniká blízko autobusového nádraží komunitní zahrada. V kraji jde o ojedinělý projekt. Pozemek si pronajala Charita Moravská Třebová a naši pracovníci už zanedbaný pozemek upravují a připravují záhony. Na ty si zájemci budou moct vysadit zeleninu nebo květiny. 

Nejde jen o to, aby sociálně slabé rodiny měly pozemek, kde si mohou pěstovat zeleninu, ale zároveň se to i naučí. Zájemci už se zapojili do prací na zahradě a mohou si ji vytvářet podle svých představ. Kapacita komunitní zahrady je omezená, najednou může zahradničit patnáct lidí.

Projekt komunitní zahrady v Moravské Třebové byl naším dlouholetým snem. Pracujeme v rámci sociálních služeb s rodinami, které jsou ohrožené sociálním vyloučením. Rodiny bydlí často v bytech nebo azylových domech ve skromných podmínkách, snaží se vycházet s penězi, které mají, a často jim nezbývá na to, aby koupily čerstvou zeleninu nebo ovoce. Nemají ani kde si zeleninu nebo ovoce vypěstovat. Nabízíme tak rodinám místo, kde se mohou něco nového naučit a trávit společný čas v příjemném prostředí.

Na místě už jsou připravené přepravky s nářadím, semeny a sazenicemi. V zahradě bude i skleník. Zájem byl o ovoce a zeleninu, mají i keříky malin, nějaké ovocné stromy a bylinky. V plánu je i záhon pro děti na kedlubny, jahody nebo hrášek. Co si rodiny vypěstují, to si také sklidí a zpracují. Pokud by úroda byla větší, tak v projektu plánujeme také to, že rodiny budeme třeba učit, jak se zavařuje nebo jak sušit ovoce.

Pěstovat mohou v komunitní zahradě lidé cokoliv, na čem se všichni dohodnou. Zahrada má podporovat i komunikaci mezi účastníky, dosahování dohod, umění argumentovat, ale také schopnost ustoupit.