Facebook Instagram
Výjezdní zasedání S-Klubu v Jablonném v Podještědí
21. července 2020 Blog

Výjezdní zasedání S-Klubu v Jablonném v Podještědí

V rámci dobrovolnického programu Lebeda a s ním spojeným S-Klubem (Klub aktivních seniorů) jsme uspořádali poznávací zájezd do Jablonného v Podještědí. Výletu se zúčastnilo 29 seniorů. Cesta autobusem byla dlouhá, ale rozhodně stála to za to.

První skupinka navštívila baziliku svatého Vavřince a svaté Zdislavy, kde byla sloužena mše pro rodiny a nemocné. Druhá skupinka navštívila zámek Lemberk. Cestou na něj jsme od hlavní silnice v Jablonném prošli kolem bývalého rybníku a budovy pivovaru, až se začal mezi korunami stromů objevovat zámek. Zde jsme si zakoupili šedesátiminutovou prohlídku. Po ní jsme se vydali ke Zdislavině studánce s léčivou vodu a opět se zde setkali s druhou skupinkou. Následoval přejezd do Kunratic u Cvikova a navštěva úžasné soukromé sklárny Pačínek.

Pan Jiří Pačínek má výstavu v nedalekém kostele, do kterého rok nikdo nevstoupil. Výstava bude k vidění neustále, jen ji pan Pačínek zdokonaluje. Výstavu jsme měli i s výkladem. Potom jsme přešli do zahrady před sklárny, kde mají neustále vystavené výrobky. Dále jsme přešli přímo do skláren, kde nám pan Pačínek ukázal výrobu foukaného i plného skla. Přímo před očima účastníků vyrobil foukanou lahev a bujného koně. Ve sklárnách jsme v němém úžasu strávili spoustu času. 

Po celodenním výletu jsme unaveni, ale plní dojmů, vyrazili s úsměvem na tváři zpět k domovu.