Postní almužna

Nejen lidé věřící, ale také všichni, kdo se chtějí přidat, jsou v roce 2018 zváni k účasti na starobylé postní tradici – almužně. Princip je jednoduchý: peníze za požitky, které si během postního období odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přinesete do kostela. Tyto prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným.

Starobylá tradice  - Postní almužna hlásá: Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný. Lidé, kteří se zapojí, udělají něco pro sebe i pro druhé. „Peníze vhozené do postní kasičky by měly být především za to, co jsme si sami pro sebe odepřeli (kouření, sladkosti - cokoliv, co máme rádi a za co utrácíme peníze). Postní almužna má mít především duchovní a formační rozměr a z tohoto snažení má na konci vzniknout nějaké viditelné dobro,“ uvádí ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Tipy na potřebné dávají Charitě kněží nebo i lidé, kteří se do almužny zapojí.

Doba půstu znamená obrácení se člověka

Hlavní náplní postní doby není bezduchý půst a odříkání. Ale obrácení se člověka k Někomu, kdo chce nabídnout více, než to, čím právě daný člověk žije. Jak na to, přibližuje prezident Arcidiecézní charity Olomouc a duchovní v jedné osobě Bohumír Vitásek: „Moudrost předávaná po staletí doporučuje čtyři kroky na cestě obrácení: půstmodlitbualmužnu a smíření. Modlitbou se člověk spojuje s Bohem, naslouchá mu, rozlišuje, jak a kudy se má ubírat jeho život. Postem se člověk něčeho dobrovolně zříká (peněz, času, aktivit…) a to, čeho se zřekl, poskytuje potřebným – což je podstatou almužny. Smíření pak člověka naplňuje pokojem ve vztahu k Bohu, k druhým i k sobě.“

Postní krabičku lidé obdrží ve své farnosti či v kostele o Popeleční středě (14. února) nebo o první postní neděli (18. února). Krabičku pak odevzdávají zpět o Květné neděli (25. března), v některých obcích až po Velikonocích.

„Největším štěstím v životě člověka je vědomí, že nás někdo miluje proto, jací jsme, nebo spíše přesto, jací jsme.“
Romain Rolland

Je to Bůh, který nás má rád takové, jací jsme, protože jsme jeho děti. Miluje nás nekonečnou, dokonalou láskou bez výhrad.

Dle Matky Terezy

NAJDI SI ČAS…

Najdi si čas na přemýšlení,

najdi si čas na modlitbu,

najdi si čas na smích.

Je to zdroj síly,

je to největší moc na světě,

je to hudba duše.

Najdi si čas na hru,

najdi si čas na to, abys miloval a byl milován,

najdi si čas na to, abys dával.

Je to tajemství věčného mládí,

je to privilegium, které dává Bůh:

den je příliš krátký na to,

abychom byli egoisty.

Najdi si čas na čtení,

najdi si čas na to, být přítelem,

najdi si čas na práci.

Je to pramen moudrosti,

je to cesta ke štěstí.

Najdi si čas na prokazování milosrdenství,

je to klíč k nebi.

Matka Tereza z Kalkaty