Den pro pěstounství 2020 Moravská Třebová
20. srpna 2020 Články

Den pro pěstounství 2020 Moravská Třebová

Pardubický kraj ve spolupráci s Charitou Moravská Třebová a neziskovými organizacemi společně s dalšími partnery uspořádal Den pro pěstounství v Moravské Třebové.

Charita Moravská Třebová ve spolupráci s Pardubickým krajem a neziskovými organizacemi uspořádala v neděli 13. září 2020 v prostorech moravskotřebovského zámku 4. ročník Dne (pro) pěstounství. Den pěstounství se stal oslavou rodiny, oceněním pěstounů a ukázkou dobré spolupráce sítě služeb v oblasti náhradní rodinné péče. Celá akce probíhala pod záštitou a za přímé účasti Pavla Šotoly, radního Pardubického kraje. Den pro pěstounství moderoval Jiří Wrobel.

„Stejně jako v jiných krajích i my si uvědomujeme, že pěstounů stále není dost. Proto jsme se rozhodli touto formou poděkovat a ocenit stávající pěstouny za jejich práci a ukázat ostatním, že pěstounství je možnost jak pomoci dětem v nouzi,” říká Pavel Šotola.

Myšlenka Dne pro pěstounství vychází z potřeby poděkovat stávajícím pěstounům v Pardubickém kraji za jejich ne vždy snadnou práci při péči o děti, které nemohou vyrůstat ve svých rodinách. Krásné počasí přilákalo více než 400 návštěvníků, kteří se v areálu zámku mohli setkat se zástupci kraje a neziskových organizací. Byl připraven bohatý doprovodný program v historickém duchu, který obstarala skupina Arcus (gothic music), orientální tanečnice AYISHAH, Základní umělecká škola Moravská Třebová, šermířská skupina S.P.G. Old Guard a mistr popravčí Martin. Celý den probíhala soutěž pro rodiny, která propojila jednotlivé stánky organizací a krajského úřadu. Na každém stanovišti organizací probíhala soutěžní aktivita, účastníci hry sbírali razítka do hrací karty a na stánku krajského úřadu, který byl cílovým bodem celé hry, pracovnice kraje rozdávaly drobné dárky. Oceněním pro pěstounské rodiny byl také volný vstup do zámecké expozice Jak se žilo na venkově a do Geologické expozice.

Velký zájem byl o diskusní setkání s radním Pavlem Šotolou a zástupci sociálního odboru kraje. V nabitém programu se sešlo několik desítek lidí, převážně z řad pěstounů, aby diskutovali o novinkách v oblasti péče o ohrožené děti. Jejich aktivní účast na diskusi potvrdila zájem a chuť aktivně se podílet na pozitivních změnách v oblasti péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji.

Den pěstounství se stal místem pro vzácná setkání a tradiční oslavou pěstounství.

Fotogalerie z akce zde: