Facebook Instagram
Vánoční balíček pro potřebné děti na Ukrajině
8. října 2021 Články

Vánoční balíček pro potřebné děti na Ukrajině

Arcidiecézní charita Olomouc vytvořila online databázi dětí z Ukrajiny, které můžete potěšit vánočním dárkem. Termín pro odevzdání balíčků je nejpozději 24. listopadu 2021.  

Každoroční jednorázová akce Vánoční balíček je jak mezi obdarovanými, tak mezi dárci velmi oblíbená již od roku 2008, kdy se datuje její počátek. Její princip spočívá v obdarovávání konkrétních ukrajinských dětí konkrétními českými dárci. Díky dlouholeté spolupráci s ukrajinskými partnery, kteří zabezpečují výběr dětí z dětských domovů a sociálně slabých rodin, se mohou čeští dárci rozhodnout, komu by rádi udělali radost. Pro řadu dětí a jejich rodiny představuje balíček výraznou materiální pomoc, díky které mohou ušetřit peníze a koupit tak jídlo nebo uhradit poplatky za energie či nájem. Pro jiné děti, zejména ty, které nežijí se svými rodiči, je balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existují lidé dobré vůle, kteří na ně myslí. Pro všechny děti je takový dárek velkou radostí, kterou mohou sdílet se svými blízkými.

Dárky Chariťáci předají dětem osobně v první půlce ledna v Bortnykách, Lopatynu, Kolomyji a Ternopilu. Tyto konkrétní děti si dárci mohli zvolit přes DATABÁZI Charity, kde se dozvěděli, kolik mají let, jakou velikost oblečení a obuvi apod.

Pravidla akce Vánoční balíček
◉ pro konkrétní dítě by měl být v hodnotě 1200 – 2000 Kč
◉ nesmí obsahovat žádné potraviny ani cukrovinky (z celních důvodů)
◉má obsahovat pouze nové věci
◉ je zabalen ve vhodném, nejlépe vánočním papíru a zabalen do strečové fólie
◉ může vážit maximálně 4 kg
◉ je označen jménem a příjmením dítěte a místem, odkud dítě pochází – údaje uvádějte latinkou a/nebo azbukou
◉ nalepte na balíček seznam věcí
◉ doručte na nejbližší Charitu nejpozději do 24. listopadu 2021
 
V případě, že chcete dopravu a zajištění akce Vánoční balíček podpořit také finančně, můžete zasílat své příspěvky na náš účet 4030207/0100 VS 2512. Děkujeme!
Vše je uvedeno na webových stránkách https://darek.charitaproukrajinu.cz/