Řešíme dluhy v Moravské Třebové 2

CZ.03.02.01/00/22_018/0001086

Doba realizace:

1. 7. 2023 – 30. 6. 2026
Popis projektu: Tématem projektu je komplexní podpora sociálně vyloučených nebo předlužených obyvatel Moravské Třebové při předcházení špatné finanční situaci a efektivní řešení nevhodného zadlužení a předluženosti prostřednictvím individuálního poradenství a spolupráce lokálních organizací.
Cíle projektu: Cílem projektu je poskytnout v období od 1.7.2023 do 30.6.2026: a) osobám ohroženým předlužeností, b) osobám sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené, které jsou obyvateli Moravské Třebové komplexní podporu pro předcházení a účinné řešení jejich zadluženosti. Tato podpora povede ke snížení zadluženosti osob z CS. V průběhu tří let dostane odbornou pomoc formou individuálních konzultací v občanské poradně při řešení své finanční situace minimálně 320 různých osob z CS. Díky podpoře Občanské poradny dojde ke zvýšení efektivity a urychlení podpory v rámci spolupráce klientů s Občanskou poradnou a řešení akutní situace, především díky zavedení nové formy poradenství (online chat) a nové formy práce – přípravné fáze na proces oddlužení. Minimálně u 40 % z klientů dojde k pozitivnímu vyhodnocení, zda účast v projektu přinesla subjektivně vnímané zlepšení jejich životní situace ve vztahu k zadluženosti doložené vyplněním hodnotícího dotazníku. Z tohoto počtu neplánujeme žádnou osobu podpořit nad bagatelní podporou, jelikož zavedení nové formy online poradenství povede ke kratší době konzultací, než je tomu v případě dosud převažující formy konzultací (osobní návštěva). Dalším z nástrojů pro dosažení specifického cíle 1.3. v oblasti dluhové problematiky bude setkávání spolupracující organizací pro předávání informací ohledně způsobů práce s klienty a případné úpravě společného postupu. Dosahování cílů a jejich splnění bude dokazováno zápisy z individuálních konzultací v poradně, hodnotícím dotazníkem u podpořených osob. Setkávání spolupracujících organizací doložíme zápisy ze setkávání pracovní skupiny a případně i upravenou metodikou práce se zadluženým klientem.

Jednotlivé aktivity:

1. Udržení a rozšíření odborného sociálního poradenství pro řešení situace CS v dluzích (KA1) - bude provozována v rámci stávajících prostorů žadatele na adrese Bránská 210/18, které žadatel provozuje, a kam jsou dlouhodobě zvyklí docházet klienti služby Občanská poradna (odborné sociální poradenství).
  2. Setkávání spolupracující organizací k tématu práce se zadluženým klientem (KA2) - zefektivní přístup k zadluženým obyvatelům v lokálních podmínkách a se zapojením sociálních pracovníků z různých lokálních institucí a úřadů a uvede v chod systém spolupráce různých pomáhajících organizací při předávání klientů.
  3. Vzdělávání a supervize realizačního týmu (KA3) - Vzdělávání a supervize pracovníků jsou nezbytnými nástroji pro udržení odborného sociální poradenství na odpovídající kvalitativní úrovni. Vzdělávání v prvním roce realizace projektu bude zaměřeno na získání informací a dovedností o přípravné fázi na proces oddlužení (KA1).

Kontaktní údaje:
Michaela Polášková, DiS. – Odborný garant, sociální pracovnice