Facebook Instagram
Charita za doby korony
19. května 2020 Blog

Charita za doby korony

Pokud čtete tento článek, seznamujete se s novou formou, jakou se k Vám budou dostávat informace z Charity Moravská Třebová – naším blogem. Nepravidelně tak budete dostávat nejaktuálnější informace ze všech služeb očima pracovníků i klientů. Nápad na založení blogu vznikl v době koronaviru, a proto i první článek bude věnován tomuto tématu, takové malé shrnutí, jak to u nás probíhalo.

Koronavirus – slovo, které nás poslední dobou doprovází na každém kroku. Nevyhnul se ani Charitě Moravská Třebová, kde způsobil omezení průběhu poskytování služeb a pracovníci museli reagovat na změny tady a teď. My jsme se však nezalekli a zasedli jsme k šicím strojům. Roušky jsme šili, přijímali od ostatních i rozdávali. Roušky byly všude, před charitní budovou na Svitavské vykvetl „rouškovník“ a ti odvážnější si pro roušku přišli zazvonit. Podporou pro nás nebyly jen počty „lajků“ na facebooku za naše video #coronavirusdancechallenge, ale i přístup místních lidí. Děkujeme p. Bakrlíkové, která nás přišla do Charity povzbudit a darovala nám medovinu vlastní výroby – pravou Hřebečskou. „Zdravá“ ochutnávka stála za to, doporučujeme podpořit regionálního výrobce. 

Na každou ze služeb měl koronavirus jiný vliv. Pečovatelská služba a Komunitní centrum O krok dál kroky vlády nepoznamenaly a služby fungovaly v „běžném“ provozu pouze za zpřísněných hygienických podmínek. Občanská poradna omezila poskytování služby v Jevíčku.  Klientům byla k dispozici převážně s využitím moderních technologií (telefonní a mailový kontakt). Stejným způsobem byly v kontaktu s pěstouny a s dětmi i pracovnice Centra pěstounské péče, které z důvodu nouzového stavu musely zrušit přednášku pro pěstouny. Některé služby však byly pozastaveny: denní stacionář, sociálně terapeutické dílny a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi /SAS/. Nyní již dochází k postupnému uvolňování a obnovování provozu služeb. Pracovníci SAS od 11. 5. vyrazili do terénu a začala fungovat také ambulantní forma služby. Denní stacionář a sociálně terapeutické dílny se otevřou pro klienty v pondělí 25. 5. 2020.

Tato situace nám ukázala, že opravdu dokážeme táhnout za jeden provaz! A stejně jako všichni se i my těšíme, až odložíme roušky a budeme se na sebe moci usmívat.

Michaela Gošová DiS.

sociální pracovnice OP
Tel.: 604 224 261 E-mail: 8bprR3b7T%BC5f56LTzD836gc8kmYZhaa8kmb