O nás

„Lidé v nouzi nepotřebují až tak moc peníze. Oni potřebují naše oči, ruce, nohy, srdce…“
Matka Tereza (1910-1997),
katolická řeholnice, misionářka a humanitární pracovnice, zakladatelka kongregace Misionářek milosrdenství

KONTAKTNÍ ÚDAJE

Název organizace: Charita Moravská Třebová /CHMT/
Sídlo: Kostelní nám. 24/3, 571 01 Moravská Třebová
Číslo účtu: 27-1128540297/0100 (Komerční banka Mor. Třebová)
E-mail: info@mtrebova.charita.cz
Statutární zástupce/ředitelka: Bc. Ludmila Dostálová, DiS., MBA
T.: +420 739 002 756
E: ludmila.dostalova@mtrebova.charita.cz

Charita Moravská Třebová je nezisková církevní organizace s vlastní právní subjektivitou od 12. 6. 1995. Do září 2006 provozovala pouze dobrovolnickou činnost. Od 1. 10. 2006 zřídila první sociální službu. Od 1. 1. 2007 se stala na základě Rozhodnutí o registraci vydaném Pardubickým krajem profesionálním poskytovatelem sociálních služeb, v návaznosti na zákon 108/2006 Sb., O sociálních službách.

Oblast působnosti Charity Moravská Třebová jsou obce regionu Moravskotřebovsko a Jevíčsko. Jedná se o tyto obce:

Bezděčí Jaroměřice Rychnov na Moravě
Bělá u Jevíčka Jevíčko Slatina
Biskupice Koruna Staré Město
Borušov Křenov Třebařov
Březina Kunčina Útěchov
Březinky Linhartice Velké Opatovice (a spádové obce)
Dětřichov Malíkov Víska u Jevíčka
Dlouhá Loučka Městečko Trnávka Vranová Lhota
Gruna Mladějov na Moravě Vrážné
Hartinkov Moravská Třebová Vysoká
Chornice Radkov
Janůvky Rozstání

Mapa působnosti - upravená

Charita Moravská Třebová je evidována jako církevní právnická osoba podle zákona 3/2002 Sb., O církvích a náboženských společnostech. Je organizací římskokatolické církve. Zřizovatelem organizace je Arcibiskup olomoucký. Organizace je registrována u Ministerstva kultury ČR podle ustanovení § 22 ods. 1 zákona č. 308/1991 Sb., O svobodě náboženské víry a postavení církví a náboženských společností.

MOTTO

Sdílíme s vámi vaše radosti i starosti, vytváříme důvěru a bezpečí, přinášíme naději a podporu.

NAŠE POSLÁNÍ

Pomáháme lidem v nouzi, kterým nabízíme vlídné přijetí. Poskytujeme kvalitní sociální práci a naplňujeme sociální, materiální a duchovní potřeby každého člověka, který se na nás obrátí. Usilujeme o spravedlivější podmínky ve společnosti a podílíme se na humanitární pomoci. V naší práci jsou pro nás zásadní hodnoty jako úcta k člověku, moudrost, důstojnost, poctivost, spolupráce, odpovědnost. Poslání Charity, jako milosrdné lásky, pramení z poslání církve šířit dobro, spravedlnost a naději a vychází z Kodexu Charity České republiky.

NAŠE VIZE

Služby - Jsme společensky odpovědnou, perspektivní a otevřenou organizací 21. století, která poskytuje kvalitní a profesionální služby. Reagujeme na aktuální potřeby lidí v našem regionu a přizpůsobujeme se moderním trendům sociální práce.
Zaměstnanci - Jsme profesionální, vstřícný a efektivně komunikující tým, který táhne za jeden provaz. Společně stavíme na vzájemné důvěře a úctě, otevřenosti a ochotě. Tvoříme vlastní firemní kulturu ve snaze učinit klienty, sebe samé a další lidi okolo nás šťastnějšími.
Prostředí a technické vybavení - Pracujeme v příjemném a vlídném prostředí, ve vhodných a důstojných prostorách pro naše klienty i týmy. Ve všech službách máme k dispozici dostatek kvalitního vybavení odpovídajícího moderním trendům sociální práce.
Propagace a public relation - Jsme známou a viditelnou organizací s vlastní zajímavou tváří, která je v regionu nepřehlédnutelná. Prezentujeme se jednotnou identitou, zajímavými a smysluplnými akcemi, které lidé rádi navštěvují. Přinášíme společenský užitek, radost a obohacení.
Finance a nové projekty - I když se Charita potýká s nedostatkem finančních prostředků, zajišťuje dobré pracovní podmínky, motivační programy i důstojné mzdy pracovníkům. Aktivně spolupracujeme s dárci, příznivci a partnery. Využíváme nových příležitostí, které rozvíjejí naši činnost a reagují na potřeby lidí v nouzi.

Přehled poskytovaných služeb

I. Registrované sociální služby:
• Denní stacionář Domeček (pro dospělé osoby s mentálním postižením)
• Sociálně terapeutické dílny Ulita (pro dospělé osoby s mentálním postižením a duševním onemocněním)
• Sociální rehabilitace – Komunitní centrum O krok dál
• Charitní pečovatelská služba
• Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Šance pro rodinu
• Odborné sociální poradenství Občanská poradna

II. Služby náhradní rodinné péče: Centrum pěstounské péče Cesta

III. Ostatní služby:
Centrum humanitární pomoci
• Humanitární šatník