Facebook Instagram
Nezapomeňte v neděli zapálit první svíčku na adventním věnci!
28. listopadu 2020 Blog

Nezapomeňte v neděli zapálit první svíčku na adventním věnci!

Blíží se železná, tedy první ze čtyř adventních nedělí, a proto jsme se s rodinami zapojenými do projektu „Rodina spolu“ společně pustili do výroby adventního věnce, abychom byli v neděli připravení.

Co o adventu vůbec víme a proč může být na věnci i pátá svíčka?

Pojmenování adventní doby pochází z latinského slova adventus – česky příchod. Začíná první nedělí po 26. listopadu, která letos vychází na 29. listopadu a končí západem slunce na Štědrý den. Každá z nadcházejících čtyř nedělí má své speciální jméno. Po železné přijde bronzová, stříbrná a nakonec zlatá.

Pro křesťany je advent začátkem liturgického či církevního roku a vyznačuje se dvojím očekáváním – slavností narození Ježíše Krista (24. prosince) a jeho zmrtvýchvstání (Velikonoce). V křesťanských zemích se udržuje zhruba od 6. století.

Nejviditelnějším symbolem adventu je adventní věnec. Bez svíček se používá ke zdobení dveří. Ten se svícemi slouží k symbolickému odpočítávání čtyř adventních týdnů. Zvyk postupného zapalování svící na adventním věnci se k nám dostal až ve 20. století z Německa. V tradičním českém prostředí byla okna slavnostně osvětlována jen na Bílou sobotu.

Věnec představuje symboliku Kristova kříže, který šíří požehnání do čtyř světových stran. Kruh věnce je zase symbolem Boží věčnosti. Čtyři svíčky představují čtyři týdny, jež předcházejí Vánocům, jejich světlo pak samotného Krista, který je světlem světa. Jiné varianty adventního věnce zahrnují pátou bílou svíčku ve středu věnce jako symbol duchovní čistoty a Vánoc, často jako symbol samotného Ježíše Krista. Někdy bývá nazývána jako "Kristova svíčka". Ta může být zapálena na Štědrý den a Boží hod vánoční.

Symbolika svíček na věnci:
1. svíčka (Naděje) se zapaluje první adventní (železnou) neděli a letos vychází na 29. listopadu.
2. svíčka (Mír) se zapaluje druhou adventní (bronzovou) neděli a letos vychází na 6. prosince.
3. svíčka (Přátelství) se zapaluje třetí adventní (stříbrnou) neděli a letos vychází na 13. prosince.
4. svíčka (Láska) se zapaluje čtvrtou adventní (zlatou) neděli, která letos připadá na 20. prosince
5. svíčka (Kristova) se zapaluje na Štědrý den po západu slunce.

Přejeme všem, aby se v tomto čase vyhnuli shonu a našli klid a čas věnovat se rozjímání, kterému byl původně advent zasvěcen.

Bc. Helena Huvarová DiS.

vedoucí CHPS a sociální pracovnice CPP
Tel.: 733 592 359 E-mail: 3.yo4Z2%bonB5f56LTzD836gc8kmYZhaa8kmb