Co děláme?

Centrum pěstounské péče "Cesta" poskytuje a zajišťuje:

• odborné poradenství v oblasti pěstounské péče
  • podporu a pomoc v péči o nezletilé dítě v pěstounské péči (doprovázení, sdílení zkušeností, poradenství)
  • pravidelné vzdělávací akce pro pěstounské rodiny s možností hlídání svěřených dětí
  • respitní péči – odpočinkový čas pro pěstouny (víkendové akce, tábory pro děti)
  • pomoc při zprostředkování kontaktu s biologickou rodinou dítěte (domluva a podpora kontaktů, účast na nich, zajištění prostor)

Cílem naší práce je doprovázení pěstounských rodin tak, aby nabízely dětem harmonické rodinné prostředí, příznivý vývoj a snazší vstup do dospělosti. Toto děláme formou terénní práce přímo v domácnosti pěstounů.

Náplní práce klíčových pracovníků je doprovázení a podpora pěstounů a dětí v pěstounské péči. Pracovníci pomáhají také při zajištění odpočinku pěstounů (tzv. respitní péče) a se zprostředkováním odborné pomoci a kontaktů biologických rodičů s dětmi.
Jsme si vědomy toho, že mnohdy je tento kontakt pro pěstouny i pro děti velmi náročný. Práce klíčových pracovnic spočívá v pomoci s přípravou pěstounů, dětí, ale i jejich biologických rodičů, aby setkání proběhlo co nejpříjemněji a v bezpečném prostředí. Tyto kontakty se pak vyhodnocují se všemi účastníky. Ideálem je, když se změní v kontakt bez přítomnosti klíčového pracovníka. Pro kontakty rodičů s dětmi máme k dispozici prostor přímo v prostorách Centra pěstounské péče.

Jelikož pěstouni mají povinnost vzdělávání (24 hodin za rok), pomáháme při zprostředkování tohoto vzdělávání.

Dlouhodobým cílem naší práce je zkvalitňování služby a průběžné vzdělávání pracovníků.