Facebook Instagram
Vypěstuj a sněz. Charita Moravská Třebová založila komunitní zahradu pro rodiny s dětmi
18. května 2020 Články

Vypěstuj a sněz. Charita Moravská Třebová založila komunitní zahradu pro rodiny s dětmi

V Moravské Třebové vzniká poblíž autobusového nádraží komunitní zahrada. Pozemek si pronajala Charita Moravská Třebová. Její pracovníci tam teď poměrně zanedbaný pozemek upravují a připravují záhony, na které si zájemci budou moct vysadit zeleninu nebo květiny.

„Všechno je připraveno k tomu, že si naši klienti a rodiny budou tyto záhony a celý prostor sami připravovat,“ popisuje vedoucí služeb Martina Jínková. Nejde jen o to, aby sociálně slabé rodiny měly svůj pozemek, kde si mohou pěstovat zeleninu, ale zároveň se to i naučí. „Tato zahrada má sloužit jako místo setkávání rodin, aby se naučily společně s dětmi trávit volný čas smysluplným způsobem,“ říká Jínková.

„Chtěli jsme to udělat dávno, protože jsem vždycky měla takové přání, aby se Charita více přiblížila veřejnosti a tímto projektem by se nám to mohlo povést,“ vysvětluje ředitelka moravskotřebovské Charity Ludmila Dostálová.

Podle Dostálové zájem o účast v projektu roste. „Začali jsme ho realizovat od 1. března, plánujeme pokračovat až do konce června 2022. To znamená, že máme přes dva roky na to, abychom nalákali lidi do komunitní práce. Tuto komunitní práci chceme hlavně nabídnout sociálně slabým rodinám s dětmi.“

Na místě už jsou připravené přepravky s nářadím, semeny a sazenicemi. V zahradě bude i skleník. „Vejde se toho do něj dost, momentálně ho ještě musíme trochu připravit, aby v něm bylo možné předpěstovávat rostliny. Zájem byl o ovoce a zeleninu, máme tu pozůstatky malin, nějaké ovocné stromy, bylinky, takže teď se věnujeme spíš tomu, abychom to zkultivovali,“ vysvětluje další postup Jínková.

V plánu je podle ní i záhon pro děti na kedlubny, jahody nebo hrášek. „Co si rodiny vypěstují, to si také sklidí a zpracují. Pokud by úroda byla větší, tak v projektu plánujeme i to, že rodiny budeme třeba učit, jak se zavařuje nebo jak sušit ovoce.“

Charita Moravská Třebová se tímto projektem chce více přiblížit veřejnosti.

Zdroj: Viera Pavlasová, Český rozhlas Pardubice