Facebook Instagram
Řada exekucí je vedena zcela protiprávně. Občanská poradna pomáhá klientům, aby se jich zbavili.
5. října 2020 Články

Řada exekucí je vedena zcela protiprávně. Občanská poradna pomáhá klientům, aby se jich zbavili.

V Česku stále jsou desetitisíce až statisíce nezákonných exekucí, které mohou lidi dostat i do neřešitelné situace. V mnoha případech se stává, že soudy protiprávnost exekucí neřeší samy od sebe. Protiprávnost exekuce navíc lidé často odhalí až v občanské poradně.

Na Občanskou poradnu se často obracejí klienti, kteří mají exekuce a neví si rady, jak svoji situaci vyřešit. Například pan Aleš (jméno je upraveno) se obrátil na službu z důvodu potřeby řešení své finanční situace. Vzhledem ke dvěma probíhajícím exekucím si Aleš nemůže dovolit komerční službu.

Pracovník Občanské poradny spolu s ním zmapoval jeho životní situaci. Aleš má jednu exekuci s nízkou vymáhanou částkou, kterou zvládal splácet. Druhá exekuce však narůstala o 4.000,- Kč měsíčně kvůli nemravným smluvním pokutám.

„Od konce roku 2016 je u spotřebitelských úvěrů zpravidla nejvyšší přípustná smluvní pokuta 0,1 % denně, tedy 36,5 % ročně. Rozhodce však řekl, že Aleš je povinen platit smluvní pokutu ve výši téměř 100 % ročně. Ačkoli smlouva byla uzavřená již před rokem 2016, je zřejmé, že pro spotřebitele je taková výše smluvní pokuty nepřiměřeně vysoká,“ vysvětluje vedoucí poradny Pavel Šejnoha.

Klientova exekuce byla vedena pro dluh z úvěru u nebankovní společnosti, Aleš získal z úvěru částku 32.000,- Kč. Úvěrově firmě měl podle smlouvy vrátit 63.000,- Kč. V exekuci však vymáhaný dluh kvůli smluvním pokutám činil přes 200.000,- Kč. Klient na dluh zaplatil již více než 60.000,- Kč. Jelikož srážky ze mzdy Aleše v exekuci činily pouze 2.000,- Kč, exekuci by nikdy nesplatil.

V dané exekuci byly nejen nemravné smluvní pokuty, ale zároveň strany uzavřely neplatnou rozhodčí smlouvu, podle které měl rozhodovat spory mezi stranami soukromý rozhodce namísto nezávislého soudu.

Cesta z dluhové pasti

Klient se sám aktivně podílel na řešení své situace. Po první schůzce si domluvil nahlížení do spisu na exekučním soudu, ze kterého získal potřebné dokumenty pro posouzení pravděpodobnosti zastavení exekuce. Následně pracovník s klientem sepsal návrh na zastavení exekuce, který poté klient podal. Po předvolání Aleše k soudnímu jednání ho pracovník poučil o průběhu jednání. Podpora pracovníka přispěla ke zvýšení sebevědomí klienta, který se cítil v situaci jistěji a zvládl sám jednat před soudem, nepotřeboval tedy právního zástupce.

Návrh na zastavení exekuce byl úspěšný a soud exekuci zastavil. Úvěrová firma po Alešovi již žádný dluh nevymáhala, spokojila se s dosud zaplacenou částkou. Aleš tak mohl začít život bez dluhů, druhou exekuci již stihnul doplatit. Vyřešení finančních problémů mělo pozitivní vliv na celkové zlepšení klientova života.

Aleš několikrát v průběhu schůzek uvedl, že si díky této zkušenosti již nevezme půjčku u nebankovní společnosti, případně půjčku na věci, bez kterých se obejde.

Na závěrečné schůzce Aleš poradci sdělil, že pokud nastane podobná situace, pravděpodobně ji zvládne vyřešit sám. Je rád za to, že získal schopnost nahlížet na situaci z jiného pohledu. Proto se bude chovat uvážlivěji nejen při uzavírání smluv.

„Obdobné situace klientů se nyní daří řešit snadněji díky zvýšené aktivitě exekučních soudů. Protiprávní exekuce nyní soudy zastavují i z vlastní iniciativy díky tlaku Ministerstva spravedlnosti. Přesto je vhodné, aby dlužníci byli aktivní a podávali návrhy na zastavení protiprávních exekucí, protože bude trvat roky, než všechny exekuce budou zastaveny“ dodává Šejnoha.

Mgr. Pavel Šejnoha

Mgr. Pavel Šejnoha

vedoucí a právník Občanské poradny
Tel.: 736 503 393 E-mail: _8Io2Wi_5gBrRYUS8mEoS~l7T-uk87j7T-M